Malakta

Malakta som är ett gammalt mejeri, är idag ett centrum för konst och kultur, människor och välmående. En oas där idéer och människor möts.
Malakta ligger invid Malax å. En å som en gång var en stor ström när havet fortfarande nådde inåt landet. Tusentals år gamla bostäder och offerstenar vittnar om denna historia. Malax har en lång historia som sträcker sig tillbaka till Kalevala, berättelsen om vårt folks begynnelse. Det är kanske ingen tillfällighet att en bronsstaty av Ilmatar står i centrum av Malax och visar världens födelse enligt Kalevala.

En vit betongbyggnad i envåning med högre del i trevåningar.  Det ryker ur en hög rund skorstenspipa.

Mejeriet Malakta grundades i början av 1930-talet

Mejeriet grundades i början av 1930-talet av den schweiziska ostmakaren Stüchi och började producera Edamerost. Snart var mejeriet bebott och nytt liv blåstes in i området. Osten mognade och mejeriet blomstrade. År 1959 avslutades osttillverkningen och mjölkpulverfabriken Malakta grundades och dess landmärke ett torn för torkning av mjölk byggdes, samtidigt som nya saker uppfanns: mjölkpulver och kakaopulver. Atmosfären gav upphov till idéer, POP mjukglassen uppfanns, en succé som senare blev till det vi idag känner som Pehmis. Många av byns tidigare barn minns de magiska ögonblicken när en hink med glass kom ut från mejeriet för att de skulle kunna njuta av den...
Glädjen och vänligheten smittade av sig på byborna som glass på kläder. Tiden gick och många mejerier tystnade, småningom också Malakta.

Statyn Ilmatar, föreställer en kvinna liggande på nacken med en fågel på ena foten med sträckt ben och en kula på andra böjda benet.

Bronsstaty Ilmatar av Toivo Kultti

Män, kvinnor och barn i arbetskläder uppställda för foto iförda vita och svarta förkläden.
Interiör från mejeriet där en man i vita kläder med texten Malakta på ryggen och huvudbonad övervakar apparater i rostfritt stål.
Interiör från mejeriet. Två män i vita rockar övervakar mätare på väggen.
En papperspåse med texten Snabb mjölk 5 kg.
Ett papperspaket med bild av ett glas mjölk och texten 500 g pikamaito.

När konstnärsparet Eila och Toivo Kultti i medlet av 1980-talet hittade till Malakta inleddes en ny era, med konstgjuteri, verkstad och galleri. Lukten av torrmjölk gav plats åt oljemålningar och ångan av smältande brons när tusentals kilo brons förvandlades till statyer. Den vackraste av alla var Ilmatar, ett verk med inspiration från Kalevala och berättelsen om hur en värld med kontinenter och rikedomar föds.

Ett rum med en tavla på ett staffli med motivet blommor och träd. En skiss på väggen föreställande en sittande naken kvinna.
En man iklädd skyddsutrustning står och gjuter metall i en tunna.
En kvinna uppträder på en scen framför publik.

Dryga 20 år senare, 2007 kom Ann-Maj Granstubb och Jukka Rajala att ta vid och grundade Konstverkstaden Malakta. Byggnaderna var återigen fyllda av kreativitet och människor, evenemang och upplevelser.
Idag erbjuder Malakta mångsidiga utrymmen och arbetsrum för konstnärer och föreningar under ett och samma tak. Sedan 2017 ansvarar föreningen Art in Malakta rf för den kulturella och konstnärliga verksamheten. Här arrangeras offentliga evenemang, konserter, teater, marknader och utställningar. Vid Malakta finns också ett internationellt residensboende och ett filmproduktionsbolag.
Idag är Malakta en aktiv gemenskap som arbetar för att utveckla hela regionens konstnärliga och kulturella utbud, utbilda och möjliggöra nya idéer och utveckla talanger. År 2022 kommer en del av Konstverkstaden Malaktas utrymmen att förvandlas till ett center för välmående, vars idé och första frön såddes för ett par decennier sedan.

En grupp människor sitter avslappande i soffor och runt bord och diskuterar.
En kvinna i grön kort klänning uppträder med en dans på golvet framför publik.
En man talar i mikrofon framför publik.
Kvinnor som hantverkar sittande och stående.
Senast uppdaterad: 09.01.2024 11:11