Jump to content Jump to search
Malakta

Malakta

In English below

Malakta on entinen meijeri, keskus taiteelle ja kulttuurille, ihmisille ja hyvinvoinnille. Se on taiteilijoiden ateljee ja koti, keidas jonka suojissa ideat ja ihmiset kohtaavat.
Malakta Sijaitsee Maalahdessa joen varrella. Joki joka oli aikoinaan suuri virta meren vielä kurottaessa sisämaahan. Tuosta historiasta kertovat myös tuhansia vuosia vanhat asuinpaikat ja uhrikivet. Maalahden historia on pitkä, ulottuen aina kansamme alkutarinan Kalevalan aikaan saakka. Ehkä ei siis olekaan sattumaa, että Maalahden keskustassa seisoo pronssinen Ilmatar-patsas kuvaten maailman syntyä Kalevalan mukaan.

Malaktan meijerin perusti 1930-luvun alussa sveitsiläinen juustomestari Stuchi, joka alkoi valmistaa Edam-juustoa. Pian meijerissä jo asuttiin, oli ihmisiä ja uutta elämää laitettiin aluille. Juusto kypsyi ja Meijeri kukoisti. Vuonna 1959 Malaktan maamerkiksi nousi torni, maidon kuivaukseen, samalla keksittiin uutta; maitojauhetta ja kaakaojauhetta. Ilmapiiri kumpusi ideoita, keksittiin POP-pehmytjäätelö, hitti josta myöhemmin tuli koko Suomen rakastama Pehmis-jäätelö. Moni kylän entisistä lapsista muistaa maagisia hetkiä, kun ämpärillinen jäätelöä livahti meijerin oven raosta heille herkuteltavaksi…

Ilo ja ystävällisyys tarttui kyläläisiin kuten jäätelö vaatteisiin. Aikaa kului ja moni meijeri hiljeni. Samoin lopulta myös Malakta. Kun taiteilijapari Eila ja Toivo Kultti löysi tiensä Malaktalle, sinne syntyi taidevalimo, verstas ja galleria. Jäätelön tuoksu vaihtui taulujen öljymaaliksi ja sulavan pronssin höyryksi, kun tuhansia kiloja pronssia muuntui patsaiksi.
Kauneimpana kaikista oli ILMATAR, teos Kalevalasta, jossa ilmanhaltijan polvelta palaset tipahtelivat ympäröivään mereen ja maailma mantereineen ja rikkauksineen saa alkunsa.

Vuonna 2007 Ann-Maj Granstubb ja Jukka Rajala perustivat Taidepaja Malaktan. Tilat täyttyivät jälleen luovuudella ja ihmisillä, tapahtumilla ja elämyksillä.

Vuodesta 2017 taidetoimintaa on pyörittänyt yhdistys Art in Malakta Ry, joka tarjoaa nykyään saman katon alla taidekursseja ja työtiloja taiteilijoille. Malakta järjestää myös yleisötilaisuuksia, konsertteja, teatteria, markkinoita ja näyttelyitä. Lisäksi toiminnassa on kansainvälinen taiteilijaresidenssi ja elokuvatuotantoyhtiö.

Nykyään Malaktalla toimii aktiivinen yhteisö, jonka tarkoituksena on kehittää koko alueen taide- ja kulttuuritarjontaa, kouluttaa ja mahdollistaa uusien ajatusten syntymistä ja kykyjen kehittymistä. Vuonna 2022 osa Malaktan taidetalosta muovautuu hyvinvointikeskukseksi, jonka idea ja alkusiemenet kylvettiin jo pari vuosikymmentä sitten.

“Art is for Everyone”

Lisää infoa ruotsiksi

 Malakta

Wilhelm Stucki, cheese master from Switzerland, founded a dairy in Malax 1929–1930. In the residential building, which was built on the farm in 1932, the cheese master lived with his family, the house originally also housed the dairy's office. Cheese production ceased in 1959 when Enigheten bought the property, expanded the dairy and built a tower "spray tower" for drying milk. Malakta's operations were innovative. instant milk powder, instant milk cocoa, chocolate and POP soft ice cream powder, which today goes by the name "Pehmis". The artist couple Eila Olli-Kultti and Toivo Kultti moved into the house in the mid-1980s; the dairy housed Toivo's study and metal foundry, as well as Eila's studio and a common gallery. The current owners Ann-Maj Granstubb and Jukka Rajala founded the culture and art center Konstsmedjan Malakta in 2007.

More info in Swedish


Sources: Ann-Maj Granstubb and Jukka Rajala.

 

Päivitetty 30.05.2022 12:21