Vaellusreitit ja luontopolut

Maalahtea ympäröi luonto, jossa metsät, järvet ja meri sulautuvat yhteen, ja maalahtelaisen luonnon kasvi- ja eläinlajisto on monipuolinen. Kunnan alueella on useita vaellusreittejä ja luontopolkuja.

Visit Vaasa on tuottanut Merenkurkun saariston äänioppaan, jossa on mukana myös Maalahden kohteita.

Puinen viitta vaellusreitillä.
Bergön vaellusreitti

Lähtöpaikka: Bergöntie 47. Reitin pituus 3,5 km tai 8 km.

 

Bergön vaellusreitti on kaunis reitti, joka vie sinut Granön kauneimmille metsäalueille, lammille ja kallioille. Vaellusreitillä on taukopaikkoja, infotauluja ja taideteoksia sekä grillikota Adolf, jossa voit lepuuttaa jalkojasi samalla kun grillaat makkaraa tai syöt eväitäsi.

 

Bergön vaellusreittiä ylläpitää Bergö Öråd rf. Bergön vaellusreitin digitaalisen kartan avulla voit yksinkertaisesti seurata, missä liikut. Voit myös katsoa karttakuvaa (jpg).

Värikkäästi pukeutuneita patikoijia kulkee jäkäläpeitteisessä kalliomaastossa.
Majorsin luontopolku

Lähtöpaikka: Rantatie 2118, 6 km etelään Pappadagis Nesteeltä. Polun alkupäässä on suuri pysäköintialue. Reitin pituus 1,2 km, 2,2 km tai 3,4 km.

 

Reitti on merkitty sinisillä nauhoilla ja infokylteillä. Lyhyimmän polun (1,2 km) mäkisimmissä kohdissa on portaat. Reitillä on myös viihtyisä taukopaikka, jossa on hirsipöytä. Luontopolun kartta (pdf)

 

Majorsin luontopolkua ylläpitävät Öjnan kyläyhdistys.

Kolme henkilöä kulkee pitkin pitkospuita suolla, jossa kasvaa tupasvillaa ja mäntyjä.
Kajanen vaellusreitti

Lähtöpaikka: Kajanen leirintäalue Kajane skogsvägenin varrella, noin 2,6 km valtatiestä 8. Kajanen leirintäalue sijaitsee suuren suon vieressä lähellä Lillträsketiä ja Lisansjöniä. Kajanen vaellusreitti on 3 km pitkä. Reitti kulkee osittain pitkospuita suon yli ja ulottuu myös Lisansjönille. Vaellusreitin kartta (pdf). Tällä hetkellä ainoastaan Lillträsketille vievät pitkospuut ovat kuljettavassa kunnossa, muut osat reitistä voivat olla hyvin vaikeakulkuisia. 

 

Reitin varrella on infokylttejä, joissa kerrotaan alueen eläimistä ja kasveista. Reitti kulkee Lillträsketille (0,8 km), jossa on laavu. Kajanen leirintäalueella on myös sauna, yöpymismökki ja useita grillikatoksia. Yöpymismökin ja saunan käytöstä peritään maksu.

 

Kajanen vaellusreittiä ylläpitää Yrkesakademin i Österbotten. Alueen yöpymismökin varaaminen ja muuta lisätietoa.

Ihmisiä kulkee polulla tiheässä metsässä.
Åminnen vaellusreitti

Lähtöpaikka: Mobergintie 520 tai Åminnentie 251. Mobergintien lähtöpaikalla ei ole pysäköintiä, joten suositeltavaa on pysäköidä auto Merenkurkun venemuseolle, jossa on myös lintutorni ja grillipaikka, ja mennä sieltä Åminnen vaellusreitille Åminnentietä ja Mobergintietä pitkin. Vaihtoehtoisesti auton voi pysäköidä osoitteeseen Åminnentie 251 (”Dimmornas bro”), jossa on myös grillipaikka.

 

Reitin pituus on 2 km, 4,1 km tai 5,1 km. Reitti on helppokulkuinen ja sopii kaikille. Vaellusreitin kartta (pdf)

 

Åminnen vaellusreittiä ylläpitää Åminne-Tuv allaktivitetsförening rf.

Opastauluja polun varrella.
Pixnen luontopolku

Lähtöpaikka: Lukkarintie 14, kevyen liikenteen väylä Lukkarinkujan ja Lukkarintien välillä.

 

Luontopolku on jaettu kolmeen osaan, joten voit valita eripituisia reittejä: 1,8 km, 3,1 km, 3,4 km ja 4,5 km. Luontopolun kartta (pdf)

 

Pixnen luontopolkua ylläpitävät Pixne allaktivitetsförening.

Velkmossan vaellusreitti

Velkmossan vaellusreitti kulkee Maalahden kunnan ja Närpiön kaupungin alueella.

 

Reitin lähtöpaikka: Velkmoss byagård (Ribackintie 94, Närpiö) tai Viitala (Närpiö) lähellä Bjurnäsintien ja Vargmossa skogsvägin risteystä. Edestakainen reitti on 9 km, Viitalaan 4,5 km.

 

Reitti on paikoitellen merkitty keltaisilla nauhoilla ja puissa olevalla keltaisella värillä sekä infokylteillä. Vaellusreitin varrella on Nojärvsträsket, jonka lähellä on myös lintutorni. Nojärvsträsket on soinen ja umpeenkasvanut erämaajärvi, joka antaa hyvät pesimismahdollisuudet useille lintulajeille. Vaellusreitillä on myös polku Kackurmossenille.

Vaellusreitin kartta (pdf)

 

Velkmossan vaellusreittiä ylläpitää Metsähallitus.

Mamrenpolku/Storsjöstigen

Lähtöpaikka: Storsjön (Storsjövägen 617) tai Mamrelund (Mamrentie 357). Reitin pituus on 8 km tai yhteen suuntaan 4 km.

 

Maalahden Storsjönin ja Petolahden Mamrelundin välillä oleva polku on pitkään ollut yhdysreitti Maalahden metsäkylien välillä. Reitti on merkitty oransseilla heijastinkepeillä ja infokylteillä.

Mamrenpolun kartta (pdf)

 

Polkua ylläpitävät yksityishenkilöiden lisäksi kotiseutuyhdistys Petalax hembygdsförening ja museoyhdistys Malax museiförening rf.

Rautakauden polku

Lähtöpaikka: Storsjövägen 446. Reitin pituus 800 m tai 1,8 km.

 

Polku on virallisesti avoinna touko–syyskuun. Luontopolku sijaitsee arkeologisesti kiinnostavalla alueella, jossa on rautakautisia hautaröykkiöitä ja uhrikiviä. Alue oli asuttu 200–700 jKr. Runsas kasvillisuus. Alueella on avoin karjamajatalo arkeologisine tietoineen ja kesänavetta maatalousnäyttelyineen.

Museoyhdistyksen esite, jossa on Rautakauden polun kartta (pdf)

 

Rautakauden polkua ylläpitää museoyhdistys Malax museiförening.

 

Karjamajapolku

Lähtöpaikka: Molapnevägen 243, tarkemmat ajo-ohjeet esitteessä. Reitin pituus 1 km. 

 

Karjamajapolulla voit kokea vanhoja karjamajapaikkoja. Polun alussa on taulu, jossa on kartta, sekä esitteitä sisältävä laatikko. Polun varrella on kylttejä, jotka näyttävät, missä 15 karjamajaa ovat sijainneet. 

Museoyhdistyksen esite, jossa on Karjamajapolun kartta (pdf)

 

Karjamajapolkua ylläpitää museoyhdistys Malax museiförening. 

Viimeksi päivitetty: 24.09.2024 15:20