År 1930 uppfördes en läkarbostad i Malax, Solf och Petalax kommuners läkardistrikt på en från Björkas kyrkoherdeställe inköpt tomt. Ritningar och arbetsbeskrivningar hade uppgjorts av Ivar Brännback. Kostnadsförslaget var 285 000 mark.

Kommunalläkaren med.lic. Alf Limnell hade mottagning alla dagar kl. 10–13, utom onsdag och lördag. Vid behov gjordes hembesök. Doktorn skulle stå till tjänst dygnet runt.

Tandläkaren var doktorns fru Anne-Marie Limnell. Telefonnumret var Yttermalax 60, gemensamt för båda. Väntrummet var också gemensamt för bådas patienter. Tandläkarmottagningen var på övre våningen och tandborren trampades manuellt av tandläkaren. Eleverna satt i väntrummet och skrämde upp varandra med skräckhistorier om borrningen. Det hände att någon sprang hem istället för att gå upp för trappan.

År 1964 flyttades läkarmottagningen till Polishuset i Yttermalax. Vasamattan hade väveri i huset till 1969. Åren 1972–1976 bodde läkaren Raab med sin familj där. Numera ägs huset av Torsten von Wendt.

Berättelse från tandläkarmottagningen:
Vi for i grupper om 4 till tandläkaren som hade mottagning i läkargårdens andra våning. Vintertid var det någons pappa som skjutsade oss. Det var nog egentligen en ganska spännande, "hemsk"dag. Hade man hål i tänderna så skulle det borras och lappas.

Ann-Marie Limnell som tandläkaren hette var inte så försiktig som tandläkarna är idag. Tandborren trampades manuellt. Dessutom var det en förfärlig doft/lukt i väntrummet där det dessutom berättades skräckhistorier. Nyligen berättades om en flicka som för att slippa tandläkaren köpte lakrits och stoppade munnen full före tandläkarbesöket. Hon kom snabbt ut tillbaka.

Det fanns i alla fall ett glädjeämne med tandläkarbesöket för oss paxalbor. Efter besöket fick vi vika in till "bagaris" Uno Stoor och köpa en gris. (Det var något speciellt med bagaris grisar).  Berättat av Jarl Silver i maj 2022.

 

Om gamla behandlingsmetoder inom folkmedicinen kan man läsa om i Malax museiförenings Månadsbilden 2016, november (pdf).

En ljusgrå tvåvånings träbyggnad med rött tack.

Läkargården. Bild ur Malax kulturmiljöprogram, Jungfrudanser och snickarglädje.

Senast uppdaterad: 09.01.2024 11:09