Jenny och Ann Christine
2.4.2025

Motionsfrämjande arbete i Malax fick pris som välmåendegärning

Österbottens välfärdsområde vill belöna konkreta gärningar som främjar välmåendet för österbottningarna. Välmåendegärningspriset delades ut för första gången under seminariet Hur mår Österbotten? då representanter för Malax kommun fick ta emot erkännandet för kommunens motionsfrämjande arbete.

 

– Det arbete som olika aktörer gör för att främja välfärd och hälsa är oerhört viktigt och vi vill lyfta upp det fina arbete som görs på olika nivåer i landskapet, säger sektordirektör Pia-Maria Sjöström.

 

På Malax kommun gläds man åt erkännandet.

– Det känns jättefint att Malax kommun får ett erkännande för det omfattande och betydelsefulla motionsfrämjande arbete som gjorts och görs. Vi har en engagerad personal som gör ett strålande jobb i att förmedla rörelseglädje till både yngre och äldre, säger kommundirektör Jenny Malmsten

Malax kommun har utvecklat en verksamhet där alla kommuninvånare har möjlighet att röra på sig. Till exempel ordnar kommunen anpassade motionsgrupper för olika åldersgrupper, de har anställt en motionsrådgivare och på småbarnspedagogikens enheter finns det utbildade rörelsecoacher.

– När man påbörjar något nytt är det alltid spännande att se resultat och effekter och nu kan vi bara konstatera att vi har tänkt och gjort helt rätt, tillägger välfärdschef Ann-Christine Holtti.

 

Sektordirektörerna Pia-Maria Sjöström (barn, unga och familjer), Erkki Penttinen (personer i arbetsför ålder) och Heidi Kotanen (äldre personer) motiverar erkännandet så här:

Malax kommun har ett tätt och gott samarbete med många olika aktörer, inklusive välfärdsområdet. Genom samarbete har kommunen utvecklat verksamhet som dels gör det möjligt för invånarna att röra på sig och som dels stärker deras rörelseförmåga. Malax kommun ordnar anpassade motionsgrupper för olika åldersgrupper och på så sätt når kommunen ut till dem som inte klarar av att vara med i vanliga grupper. Den gruppverksamhet som Malax kommun har åstadkommit ökar också gemenskapen och är ett bra sätt att förebygga ensamhet.

Motionsrådgivarens arbete har börjat bra och varje vecka deltar ungefär 150 äldre i motionsrådgivarens verksamhet, som består av såväl individuella besök som gruppverksamhet. Om det finns indikation för det i Move-resultaten kan också skolelever hänvisas till motionsrådgivaren av skolhälsovårdaren.

 

Malax motionsfrämjande arbete för kommuninvånarna

  • Motionsrådgivningen i Malax består i dagsläget av två rådgivare för seniorer och en för barn och unga. De första klienterna inom projektet Aktiva seniorer togs emot hösten 2023, både på mottagningen och hemma hos klienterna.

  • Skol-PT:n finns på plats i skolorna. För tillfället är alla motionsrådgivare projektanställda på heltid.

  • Kommunen har under de tio senaste åren haft en omfattande projektverksamhet när det gäller rörelseprojekt både inom skolan och småbarnspedagogiken samt för seniorer. Malax skolor är registrerade som skolor i rörelse och inom småbarnspedagogikens enheter finns utbildade rörelsecoacher.

  • Malax har även investerat i lådcyklar som gör att enheter inom småbarnspedagogiken blir mer rörliga. Kommunen genomför årligen motionskampanjen I form för livet, för att aktivera den vuxna befolkningen.

  • Malax stöder idrottsföreningar via föreningsbidrag.

 

Mer information:

sektordirektör (barn, unga och familjer) Pia-Maria Sjöström

sektordirektör (personer i arbetsför ålder) Erkki Penttinen

sektordirektör (äldre personer) Heidi Kotanen

Malax kommundirektör Jenny Malmsten, 050 437 2447, jenny.malmsten@malax.fi

Malax välfärdschef Ann-Christine Holtti 040 650 7982 ann-christine.holtti@malax.fi

Senast uppdaterad: 08.09.2023 09:18